Villa Noorderzon

Een collectief zelfbouwers besluit om samen een woongebouw te bouwen. Een gebouw waar ruimte is voor individuele woningen die zijn afgestemd op de wensen van de huishoudens, met daarbij werkruimtes en ruimtes voor ontspanning die kwaliteit toevoegen aan de woningen. Een puzzel die resulteert in een collectief gebouw met een hechte groep bewoners, die door samenwerking meer hebben gekregen dan wanneer zij los van elkaar hun huis hadden gebouwd.

LEES MEER >>

In Buiksloterham in Amsterdam-Noord ontstaat steeds meer ruimte voor zelfbouw. Aan de Monnikskapstraat heeft het collectief zelfbouwers vier kavels bemachtigd, met voortuin op het zuiden, grenzend aan een park dat de bewoners van de straat zelf inrichten. De zes huishoudens hebben de vier zelfbouwkavels samengevoegd om daarop één woongebouw te bouwen. Dit gebouw huist de woningen van de gezinnen, variërend van 60m2 tot 140m2, en andere gezamenlijke ruimtes. Een gezamenlijke tuin, een dakopbouw met dakterras en uitzicht over Amsterdam, een flexibele werkruimte voor de bewoners en een gedeelde garage, kunnen de bewoners gebruiken naast hun eigen woning. Een gedeelte van de gezamenlijke ruimtes kan op een later moment bij de woningen worden gevoegd, zodat een toekomstbestendig gebouw ontstaat.

Door het project als collectief aan te pakken ontstaan er veel voordelen. Door intensief samen te werken in het ontwerpproces en tijdens de bouw ontstaat een hechte band tussen de bewoners. De woningen worden in één keer uitgevoerd, wat financiële voordelen in de bouw oplevert. Hierdoor ontstaat er financiële ruimte voor de gezamenlijke ruimtes en een betere afwerking van de eigen woningen, welke beide de kwaliteit van de woningen verhogen.

PERIODE November 2013 – Mei 2015
LOCATIE Amsterdam
STATUS Opgeleverd
SAMENWERKING Bas van Galen
PROGRAMMA / M2 ±1000