CPO project Buiksloterham, Amsterdam

Het CPO project ‘Villa Noorderzon’ in Buiksloterham, Amsterdam-Noord, is een nieuwbouw woongebouw met zes appartementen. De zes huishoudens van de bouwgroep hebben vier zelfbouwkavels aan de Monnikskapstraat samengevoegd om daarop samen één woongebouw te kunnen bouwen. Door het project als collectief aan te pakken zijn er voor de groep veel voordelen ontstaan.

Lees meer over dit project ▾
Door intensief samen te werken in het ontwerpproces en tijdens de bouw is een hechte band ontstaan tussen de bewoners. Daarnaast hebben de huishoudens veel kosten kunnen besparen door hun woningen als CPO project te laten ontwerpen en bouwen. Hierdoor ontstond er meer financiële ruimte voor de gezamenlijke ruimtes en een betere afwerking van de eigen woningen.

In woongebouw ‘Villa Noorderzon’ zijn woningen van diverse groottes gerealiseerd, variërend van 60m2 tot 140m2. Daarnaast zijn diverse aantrekkelijke collectieve ruimtes gemaakt. De bewoners delen een gezamenlijke tuin, een gezamenlijk dakterras met dakopbouw, een gedeelde garage en een flexibele werkruimte. De collectieve tuin en het collectieve dakterras liggen op het zuiden en hebben een prachtig uitzicht op het nabije park en water in Buiksloterham. Een gedeelte van de gezamenlijke ruimtes kan op een later moment bij de woningen worden gevoegd, zodat een toekomstbestendig gebouw ontstaat.

Om goed aan te sluiten op het bonte en diverse straatbeeld aan de Monnikskapstraat is bewust gekozen voor een gevelontwerp met drie verschillende materialen voor de afwerking; zwart baksteen, oranje baksteen en licht grijze vezelcement platen. Achter de diversiteit van de voorgevel ligt een efficiënt ontworpen compact woongebouw met meerdere appartementen, een gedeeld trappenhuis en gezamenlijke ruimtes.

BLOC7 architecten heeft bouwgroep ‘Villa Noorderzon’ vanaf de initatieffase tot en met de oplevering begeleidt met ontwerp en projectmanagement werkzaamheden, in samenwerking met architect Bas van Galen. We hebben de groep bijgestaan bij het ontwikkelen van het programma van eisen, het maken van het ontwerp en het technisch uitwerken van het ontwerp. Hierna hebben wij de aanbesteding georganiseerd en de bouwbegeleiding verzorgd.

Publicaties Villa Noorderzon:
De Telegraaf

Wil je meer weten over CPO? In onze whitepaper leer je 6 belangrijke acties voor je project:

Aantal woningen6
JaarNovember 2013 – Mei 2015
LocatieAmsterdam
StatusOpgeleverd
OpdrachtgeverBouwgroep (CPO)
Oppervlakte1000 m² BVO
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon straat voortuin bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon straat voortuin bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon interieur vouwpui bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon interieur vouwpui bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon collectieve ruimte bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon achtergevel bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon bloc7 architecten
CPO project Amsterdam Buiksloterham Villa Noorderzon bloc7 architecten